IT proff (8. nädal)

IT tööturul alustamiseks on õnneks olemas palju erinevaid võimalusi ja kui on ka vastavalt suur huvi, siis võivad kõik olla sobilikud karjääri edendamiseks. Järgnevalt analüüsin kolme erinevat haridustunnistust: klassikaline kõrgkoolidiplom, rakendus- /kutsekõrgkoolidiplom ja erialalisi kutsetunnistusi.


Klassikaline kõrgkoolidiplom

Selleks võib olla kas bakalaureuse-, magistri- või lausa doktorikraad. Ülikoolide õppekavad annavad oma laiapõhjaliste teadmistega hea aluse veel kõrgemal tasemel edasiõppimiseks ja spetsialiseerumiseks. Tööturul annab kõrgkoolidiplom hea eelise, näidates, et inimesel on olnud piisavalt järjepidevust ja tahtejõudu, et oma eesmärgid täita ja koolitee lõpuni viia. Ülikool on ka soodne keskkond, mis võib aidata leida uusi tutvusi, kes on huvitatud ja seotud sama valdkonnaga. Isegi kui on juba enne kõrgkooli minekut laialdased teadmised ja kogemused olemas, siis võib paberit ikka tarvis olla näiteks mõnele juhikohale kandideerimiseks, mille eelduseks on kõrgharidus.


Rakendus- /kutsekõrgkoolidiplom

Rakenduskõrgkoolid ja kutsekoolid on üldiselt kitsama õppekavaga ja suure praktilise suunitlusega, mis on suunatud ühe kindla ameti või eriala teadmiste omandamisele. See on hea variant, kui on tahtmine võimalikult kiiresti tööturule siseneda. Need variandid ei pruugi alati soodustada edasiõppimisvõimalusi, näiteks võib tuua kutsekoolid, kus ei ole rõhku pandud matemaatika õppimisele, mis võib kõrgkooli astumist oluliselt raskendada. See näide põhineb minu enda tuttavatel, kellel on olnud sarnane seis.


Erialane kutsetunnistus

Erialased kutsetunnistused ja sertifikaadid tõendavad erinevaid oskusi ja pädevusi mingis kindlas valdkonnas. IT maailmas eksisteerib neid kõikvõimalikel teemadel tohutult. Tööandjale on need kasulikud, sest näitavad kandidaadi pädevusi ja kuhu nad on spetsialiseerunud. IT on piisavalt kiiresti arenev valdkond, et erinevaid tunnistusi on juba selleks vaja, et tõendada kas püsitakse järel uute tehnoloogiate ja töötavadega.


Kokkuvõtteks

Ei ole võimalik ühte kindlat vastust välja tuua, et mis haridusteed keegi eelistama peaks. See oleneb ikkagi inimesest ja konkreetsetest karjääriplaanidest.
Lühidalt öeldes soodustab kõrgkool oma laialdaste teadmistega edasiõppimist.
Kutsekoolid / rakenduskõrgkoolid sobivad rohkem neile, kes on huvitatud praktilisest haridusest ja soovivad kiiremas korras tööle asuda.
Erinevad sertifikaadid võimaldavad teadmisi laiendada, spetsialiseeruda ja CV-d sisustada.

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus veebis (12. nädal)

Edukad ja mitte nii edukad IT lahendused (1. nädal)

Intellektuaalomand (6. nädal)