Vaba tarkvara ja autoriõigus (10. nädal)

Oma artiklis ennustas Eben Moglen vabale tarkvarale suurt võidukäiku omandvara üle ja traditsioonilise autoriõiguse hääbumist. Päris nii ei ole läinud, aga üldjoontes on maailm ennustuste suunas liikunud küll. 

Vaba tarkvara liikumine on 20 aastaga korralikult kasvanud. Kui opsüsteemidest rääkida, siis suur osa sellest arengust on tuginenud muidugi Linuxi edule. Näiteks Android, mis põhineb Linuxil, on kasutuses umbes 70%-l nutitelefonidest. Unixi põhised operatsioonisüsteemid on interneti toimimise selgrooks, erinevate allikate puhul on need kasutuses umbes 80%-l veebilehtedest. Personaalarvutitega hoiab siiski Microsoft Windowsiga turgu oma käes, see ei ole aastatega tohutult muutunud.

Inimesed on vaba tarkvara suhtes muutumas teadlikumaks ja järjest rohkem on neid, kes panustavad selle arengusse. Tänu erinevatele koodivaramutele on tarkvaras muudatuste tegemine ja nende kajastamine võimalikult mugavaks tehtud, et paljud inimesed saaksid oma osa anda. Järjest rohkem ettevõtete platvorme kasutab vaba tarkvara oma tegemistes. Näiteks saab ka tuua praegu aktuaalse tehisintellekti ja masinõppe valdkonna, kus leidub mitmeid avatud lähtekoodiga lahendusi, nt. TensorFlow või Stable Diffusion. Vaatamata sellele ei ole vaba tarkvara ikkagi saavutanud ülekaalu omandvara üle. On kasutusalasid, kus on raske leida omandvarale samaväärseid vabu alternatiivne, näiteks video- ja fototöötlus, CAD, digitaalne muusikaloome (DAW-id).

Kokkuvõtteks ei ole omandvara ja traditsiooniline autoriõigus aastate jooksul kuhugi kadunud, aga vaba tarkvara liikumisel on siiski olnud edusamme. Sellega seotud kommuun aina laieneb ja isegi suurettevõtted on oma tegemistes erinevat vaba tarkvara kasutusele võtnud. 



Viited:

Mobile Operating System Market Share Worldwide | Statcounter Global Stats

Usage Statistics and Market Share of Operating Systems for Websites, April 2023 (w3techs.com)

The Impact Of The Tech Giants On Open Source (forbes.com)

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus veebis (12. nädal)

Edukad ja mitte nii edukad IT lahendused (1. nädal)

Intellektuaalomand (6. nädal)